Zdravlje
NUTRICIONIZAM

Niskokalorično povrće koje će vas brzo zasititi
Objavljeno 6. svibnja, 2024.
Povrće je nužno organizmu zbog izuzetno bogatog sadržaja raznih vitamina, minerala i drugih fitonutrijenata
Voće i povrće donosi brojne blagodati za zdravlje organizma. Ne samo da je prepuno esencijalnih vitamina, minerala i vlakana nego nudi i široku lepezu okusa. Za one koji slijede dijetu s malo ugljikohidrata odabir pravog povrća može biti ključan za održavanje ketoze i promicanje cjelokupnog zdravlja. Dijetalna vlakna, prisutna u mnogim vrstama povrća, pomažu u reguliranju probave, smanjuju rizik od srčanih bolesti i dijabetesa te pridonose osjećaju sitosti. Cvjetača je i dobra alternativa žitaricama i krumpiru s malo ugljikohidrata. Prokulice ne samo da sadrže malo ugljikohidrata nego su i bogate vlaknima, vitaminima i antioksidansima.
Paprika prepuna vitamina
Paprike imaju malo ugljikohidrata, a prepune su vitamina C i antioksidansa. Uživajte u svježima u salatama ili kuhanima u raznim jelima. Što je paprika zrelija, više je vitamina i minerala.

Tikvice prepune vlakana
Tikvice imaju blagi okus i malo kalorija. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina A, C, B6, folne kiseline, željeza, magnezija, fosfora, cinka, bakra i mangana, tiamina i niacina.

Špinat savršen za salate
Špinat je bogat željezom, vitaminom K i antioksidansima. Savršen je za salate i smoothieje. Smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu i ima važnu ulogu u popravljanju štete nastale djelovanjem slobodnih radikala.

Kupus i kelj za koncentraciju
Kupus je bogat hranjivim tvarima s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom vlakana. Zbog velikog udjela vitamina K, kao i antocijanina, kupus može poboljšati mentalne funkcije i koncentraciju. Kelj je prepun vitamina A, C i K.

Možda ste propustili...

ORDINACIJA: RAZLIKE U PRETILOSTI IZMEĐU SAD-A I EU-A

Amerikanci su deblji od Europljana i zbog puno ultraprerađene hrane

RADIONICA SVJESNOG PLESA 19. SVIBNJA

Namijenjen svima, bez obzira na dob ili fizičku spremu

NUTRICIONIZAM NE MORATE SE ODREĆI SLASTICA

Uživanje u slatkim, ali zdravim delicijama