Svijet
KOMEMORATIVNI MIMOHOD U BEOGRADU

Obljetnica masovnog ubojstva u školi "Vladislav Ribnikar"
Objavljeno 3. svibnja, 2024.

U 8:41 sati u Beogradu su odjeknule sirene, ekrani svih televizijskih kanala u Srbiji zatamnjeni su jednominutnom porukom "3.5.2023-3.5.2024 -Pamtimo", a ispred osnovne škole "Vladislav Ribnikar" počeo je komemorativni mimohod u znak sjećanja na masovno ubojstvo u kojem je usmrćeno devetero učenika i školski zaštitar.

Trinaestogodišnji učenik OŠ "Vladislav Ribnikar" 3. svibnja 2023. tijekom prvog sata očevim pištoljem ubio je devetero svojih školskih kolega - Bojanu Asović (11), Anu Božović (11), Katarinu Martinović (12), Maru Anđelković (13), Emu Kobiljski (13), Sofiju Negić (13), Andriju Čikića (14), Adrianu Dukić (14) i Angelinu Aćimović (14) - te školskog zaštitara Dragana Vlahovića (53).

Ranjeno je još petero učenika i nastavnica.

Malodobni ubojica, koji po zakonu u vrijeme počinjenog dijela nije bio kazneno odgovoran, smješten je pod posebni nadzor, a protiv njegova oca i majke vodi se kazneni postupak.

Obljetnica tog masovnog ubojstva, tragedije nezapamćene u novijoj povijesti Srbije, obilježava se danas pred školom u središtu Beograda i cjelodnevnim komemorativnim programom pod nazivom "Buđenje".

Okolica škole, nazvana "Prostor tišine", zatvorena je za promet, a u 8:41 obitelji, srodnici i prijatelji žrtava rođaci i prijatelji prvi su položili  cvijeće.

Poštu žrtvama u mimohodu šutnje, uz cvijeće i svijeće, odaju Beograđani prolazeći pored školske zgrade čiji su prozori i zidovi prekriveni bijelim platnom s iscrtanim plavim pticama.

Od 9 do 19 sati na posebno postavljenom ekranu u parku Tašmajdan bit će prikazivan video kolaž sjećanja na žrtve.

Cvijeće je u školi tijekom prijepodneva položio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i na Instagramu napisao da je prošlogodišnja tragedija "ostavila neizbrisiv ožiljak na duši cijele zemlje".

Uz komemoraciju ispred OŠ "Vladislav Ribnikar“ komemorativni program predviđen je i u Tašmajdanskom parku i u Studentskom kulturnom centru u formi društvenog dijaloga i debate o pitanjima vezanim uz uzroke i posljedice masovnog ubojstva u školi, ali i zločina koji je uslijedio samo dan kasnije kad je u dva sela nadomak Beograda 21-godišnji mještanin iz automatskog oružja ubio devet osoba, pretežito mladih osoba, a 12 ranio.

Ta dva masovna ubojstva pokrenula su u svibnju prošle godine višemjesečne prosvjede "Srbija protiv nasilja" u kojima su diljem zemlje sudjelovale stotine tisuća ljudi. H

Možda ste propustili...

CRNOGORSKI PREMIJER MILOJKO SPAJIĆ

Crna Gora podržava rezoluciju o Srebrenici

SRBIJA OTVORENA ZA PRIJATELJSKE RAZGOVORE S UKRAJINOM

Rusi bijesni zbog posjete Kulebe i Zelenske Beogradu

Najčitanije iz rubrike