Crna kronika
AKCIJA CARINIKA NA AUTOCESTI A3

Među namještaj sakrio 100 tisuća cigareta, oduzete su
Objavljeno 3. svibnja, 2024.
U samo nekoliko dana slavonski su carinici spriječili krijumčarenje cigareta i tableta. Dvije zapljene zbile su se u ponedjeljak. Tada su nakon pregleda teretnog vozila RTG uređajem carinski službenici Službe za mobilne jedinice Vukovar spriječili pokušaj krijumčarenja 100.000 cigareta.

Naime, provodeći pojačane mjere nadzora na autocesti A3 u smjeru Zagreba, na odmorištu Rastovica, vukovarski su carinici kontrolirali teretno vozilo, registracijskih oznaka Bosne i Hercegovine, kojim je upravljao državljanin BiH. U vozilu se prevozila deklarirana roba (namještaj) od pošiljatelja iz BiH za primatelja u Švicarskoj.

- Nadzorom je utvrđeno da je presječeno i metalnom spojnicom spojeno carinsko uže na koje je bila postavljana carinska plomba, a koje osiguravaju robu. Pregledom navedenog vozila RTG uređajem utvrđeno je da se u teretnom prostoru nalazi dio robe koja izgledom i pakiranjem odstupa od deklarirane robe. Detaljnim pregledom tovarnog prostora navedenog vozila pronađene su kartonske kutije ispunjene štekama cigareta, i to: deset kartonskih kutija po 500 kutija cigareta, ukupno 5000 kutija cigareta (100.000 cigareta) marke Marlboro Gold koje je vozač pokušao prokrijumčariti u carinsko područje EU-a - doznajemo iz Carine. Protiv vozača podnesena je kaznena prijava nadležnom općinskom državnom odvjetništvu, a pronađene cigarete su oduzete. Isto tako kamion s prikolicom i namještaj, u ukupnoj količini od 143 kolete i brutotežine 4983,70 kilograma, privremeno su oduzeti. To je učinjeno zbog osiguranja naplate trošarine koja će, zbog količine zaplijenjenih cigareta, biti velika, nerijetko premašujući cijenu kamiona. Istoga dana pri pregledu kamiona registracijskih oznaka Republike Srbije, kojim je upravljao srpski državljanin, na graničnom prijelazu Batina, carinici su također utvrdili da je oštećeno carinsko uže. Detaljnim pregledom kamiona i prikolice, između deklarirane robe pronađeno je ukupno 305.500 tableta: 4000 tableta Tramadol Alkaloid i 301.500 tableta Ksalol, za koje su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu.

Zbog povrede carinskih obilježja i neprijave tableta Tramadol Alkaloid okrivljenom je izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 3000 eura, a tablete su oduzete. Tablete Ksalol u količini od 301.500 komada koje se nalaze na popisu opojnih droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga, zajedno s prekršiteljem predane su policajcima na daljnje postupanje. S.Lacić
I TURČIN JE PREVOZIO CIGARETE
Na istom graničnom prijelazu u Baranji, Batini, 25. travnja, carinici i policajci spriječili su pokušaj krijumčarenja ukupno 38.400 cigareta. U tom slučaju podnesena je kaznena prijava protiv turskog državljanina, vozača kamiona turskih registracijskih oznaka, zbog izbjegavanja carinskog nadzora. Pri ulasku u carinsko područja EU-a navedeni je vozač uz deklariranu robu - bakrene žice, dijelove klima-uređaja i zupčanike - pokušao na nezakoniti način unijeti 36.200 cigareta marke Marlboro Red i 2200 cigareta marke Kent. Cigarete su bile skrivene ispod i između paleta. Cigarete su oduzete, a vozač je uhićen.

Možda ste propustili...

U VIROVITIČKO-PODRAVSKOJ ŽUPANIJI PROTEKLOG VIKENDA

Dvoje teže ozlijeđenih na cestama

Najčitanije iz rubrike