Ekonomija
DOPRINOS OČUVANJU OKOLIŠA

Nova HBOR-ova podrška hrvatskom gospodarstvu
Objavljeno 3. svibnja, 2024.
Cilj je potaknuti energetsku učinkovitost i održivost tvrtki, a krediti će poduzetnicima na raspolaganju biti u 2025.
Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) potpisali su Sporazum o financiranju za provedbu financijskog instrumenta “Krediti za energetsku učinkovitost poduzetnika”.

Taj instrument, vrijedan 250 milijuna eura, omogućit će, kako navode iz HBOR-a, poduzetnicima u različitim sektorima pristup kreditima uz povoljne kamatne stope i mogućnost djelomičnog otpisa glavnice kredita. Cilj je potaknuti energetsku učinkovitost i održivost poslovanja, pružajući tako novu podršku hrvatskom gospodarstvu. Krediti će poduzetnicima na raspolaganju biti u prvoj polovini 2025. godine.

Zaključenjem Sporazuma o financiranju za provedbu financijskog instrumenta “Krediti za energetsku učinkovitost poduzetnika” otvara se novo poglavlje u podršci poduzetnicima kroz Program Konkurentnost i kohezija 2021. - 2027.

Sporazum omogućuje plasiranje oko 250 milijuna eura kredita namijenjenih gospodarskim subjektima iz područja proizvodne industrije te komercijalnog i uslužnog sektora.

“HBOR želi osnažiti poduzetnike u njihovim nastojanjima za postizanjem energetske efikasnosti i održivog razvoja. Vjerujemo da će ova inicijativa potaknuti implementaciju inovativnih rješenja koja će ne samo unaprijediti konkurentnost naših poduzetnika nego i pridonijeti očuvanju okoliša te dugoročnoj održivosti naše ekonomije”, izjavio je Hrvoje Čuvalo, predsjednik Uprave HBOR-a.

“Podrška poduzetnicima za ulaganja u energetsku učinkovitost ključna je za ostvarenje ciljeva zelene tranzicije. Ovim inovativnim financijskim instrumentom potaknut ćemo novi investicijski ciklus poduzetnika koji nas približava ostvarenju tih ciljeva, te ujedno pridonosi smanjenju troškova i povećanju konkurentnosti poduzetnika u Hrvatskoj”, istaknuo je ministar Šime Erlić.

Financijski instrument provodit će se preko poslovnih banaka koje će u postupku javne nabave odabrati Hrvatska banka za obnovu i razvitak, osiguravajući tako oko 125 milijuna eura privatnog kapitala banaka. Poduzetnicima će biti dostupni krediti do 3.000.000 eura uz povoljne kamatne stope, s obzirom na to da će dio kredita biti bez kamate zahvaljujući sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Zdenka Rupčić
Nove prilike za unaprjeđenje poslovanja
 
 
Ključna je u ovom instrumentu mogućnost djelomičnog otpisa glavnice kredita do 50 posto uz unaprijed zadane kriterije energetske uštede i/ili mjere obnovljivih izvora energije. Dodatna je vrijednost oslobođenje od plaćanja naknada za obradu zahtjeva i rezervaciju sredstava. Ovi su krediti povoljan i dostupan izvor financiranja za postizanje energetskih ušteda. Otvaraju se nove prilike za unaprjeđenje poslovanja i pridonose izgradnji održive ekonomije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike