Tehno
SAD: ŠTO PODRAZUMIJEVA ZABRANA KINESKE DRUŠTVENE MREŽE

TikTok je pod pritiskom i u ostatku Zapada, također zbog dijeljenja podataka
Objavljeno 3. svibnja, 2024.
Američki predsjednik Joe Biden potpisao je nedavno zakon kojim se od kineskog vlasnika TikToka zahtijeva da proda poslovanje aplikacije u SAD-u ili će se suočiti sa zabranom. Zakon je usvojen kao dio paketa međunarodne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu.

Prema američkim medijima, zakon daje vlasniku TikToka sa sjedištem u Pekingu 270 dana da proda poslovanje aplikacije u SAD-u. Ako se bude činilo da se ByteDance bliži finaliziranju posla kako se rok približava, predsjednik bi mogao odobriti produženje od 90 dana. Krajnji rok dolazi otprilike u vrijeme inauguracije sljedećeg predsjednika, 20. siječnja 2025. To znači da sljedeći predsjednik, ovisno o pobjedi na izborima, može odlučiti hoće li se proces prodaje produžiti. Ako ByteDance ne uspije obaviti prodaju, prijeti mu zabrana u cijeloj zemlji, blokiranje trgovina aplikacija i internetskhm providera da distribuiraju TikTok.

Zašto SAD prijeti zabranom TikToka? Američki zakonodavci i vlasti zabrinuti su da bi podatcima 170 milijuna američkih korisnika TikToka mogla pristupiti kineska država prema zakonima o nacionalnoj sigurnosti. Christopher Wray, direktor FBI-a, kaže da ByteDance “kontrolira kineska vlada” i upozorava kako bi vlasti u Pekingu mogle utjecati na ljude manipulirajući algoritmom oko onoga što ljudi vide na TikToku, kao i na dopuštanje vladi da prikuplja korisničke podatke za “tradicionalne špijunske operacije”.

TikTok negira da je kineska vlada pokušala pristupiti američkim korisničkim podatcima i kaže da će odbiti svaki takav zahtjev. U prošlogodišnjem pojavljivanju pred Kongresom izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew rekao je: “Dopustite mi da kažem ovo nedvosmisleno: ByteDance nije agent Kine ili bilo koje druge zemlje.” TikTok je već rekao da će se boriti protiv zakona na sudu nakon što bude potpisan, nazvavši ga kršenjem prvog amandmana američkog ustava, koji štiti slobodu govora.

Hoće li druge zemlje slijediti taj primjer zabrane? TikTok je već pod pritiskom i u ostatku Zapada zbog problema s dijeljenim podatcima. Zabranjen je na telefonima vladinih službenika u Velikoj Britaniji, SAD-u, Kanadi i Novom Zelandu, a osoblju Europske komisije također je zabranjeno koristiti se njime na uređajima izdanima za posao.

TikTok i desetci drugih kineskih aplikacija zabranjeni su 2020. u Indiji, nakon što je vlada izjavila da “škode suverenitetu i integritetu Indije, obrani Indije, državnoj sigurnosti i javnom redu”. T.K.
Možda ste propustili...

“Srdačan svijet – 12 godina Huawei mobilne fotografije”

Desetljeće evolucije mobilne fotografije

NA SPEKTAKULARNOM LANSIRANJU U DUBAIJU

Huawei lansirao inovativne pametne satove

Najčitanije iz rubrike