Novosti
PREMA POSLJEDNJEM POPISU U VUKOVARU ŽIVI 23.135 STANOVNIKA

Živić: Vukovar i dalje gubi stanovništvo iako se negativni trend usporio
Objavljeno 30. travnja, 2024.
Demografski parametri u tome gradu nisu povoljni, dugoročni je trend snižavanja nataliteta, jačanja iseljavanja, a ekonomska, dobna i spolna struktura stanovništva je nepovoljna, te se može reći da je upaljen svojevrsni alarm

VUKOVAR - Grad Vukovar i dalje gubi stanovništvo i taj se trend ne zaustavlja iako je u posljednje tri godine zabilježeno usporavanje, ustvrdio je demograf Dražen Živić u utorak u vukovarskom Područnom centru Instituta Ivo Pilar u povodu predstojećeg obilježavanja Dana Grada Vukovara.

Govoreći na temu "Aktualni demografski i migracijski trendovi/izazovi u Gradu Vukovaru - ima li razloga za demografski optimizam", Živić je kazao da demografski parametri u tome gradu nisu povoljni, dugoročni je trend snižavanja nataliteta, jačanja iseljavanja, a ekonomska, dobna i spolna struktura stanovništva je nepovoljna, te se može reći da je upaljen svojevrsni alarm.

"Međutim, Vukovar nije izuzetak, cijela Vukovarsko-srijemska županija i Republika Hrvatska, pa i cijela Europa, se se nalaze u zabrinjavajući demografskim trendovima i odnosima. Činjenica je da Vukovar gubi stanovništvo i dalje, da se taj trend ne zaustavlja, ali se usporava s obzirom na to da u posljednje tri godine imamo nešto više useljenih u Vukovar nego iseljenih", rekao je.

Ako bismo uspjeli donekle popraviti i pitanje reprodukcije stanovništva, jer nam je natalitet prilično nizak, tada bismo kroz neko vrijeme mogli govoriti o pozitivnim trendovima, poručio je Živić.

Podsjetio je da je Vukovar najbrojniji bio pred Domovinski rat 1991. kada je u gradu i prigradskim naseljima živjelo gotovo 47.000 ljudi.

Prema posljednjem popisu u Vukovaru živi 23.135 stanovnika što je, kako je kazao, bilo i za očekivati s obzirom na posljedice ratnih razaranja. Izrazio je i zabrinutost podatkom da je u Vukovaru više stanovnika starijih od 65 godina u odnosnu na djecu do 14 godina starosti.

"To su odnosi koji ne mogu popraviti demografsku sliku. Znači moramo se okrenuti nekim drugim pravcima djelovanja kao što je nastavak pronatalitetnih mjera i na nacionalnoj i na lokalnoj razini, ali moramo razmišljati i o migracijskoj politici. Kakvu migraciju politiku vodimo i vodimo li je uopće?", upitao je.

Ocijenio je i da Hrvatska stihijski prilazi problemu doseljavanja stranih državljana kojih je u Hrvatskoj sve više u potrazi za poslom.

"Prilazimo tome kao da je to samo stvar onih koji doseljavaju. I je, ali Hrvatska bi trebala učiniti sve što može kako bi barem dio kontingenta doseljenih zadržala ovdje, a osobito ako bi propagirala doseljavanje cijelih obitelji", smatra demograf Živić.

 

(Hina)

Možda ste propustili...